Напередодні Нового року жителі різних країн традиційно збираються за накритим столом, щоб разом з близькими і рідними людьми відзначити цю радісну подію. Зрозуміло, що кулінарні традиції країн світу на Новий рік разюче відрізняються - у кожного народу є свої переваги, які стосуються святкового меню. Кожна страва в переддень Нового року і Різдва в усіх країнах наділяється особливим змістом. Зараз можна зробити невелику подорож і підглянути, що готують на Новий рік господині різних країн світу.
Італія
За сімейним столом італійці вважають за краще збиратися тільки на католицьке Різдво, а ось Новий рік жителі Італії люблять зустрічати великими компаніями на вуличних гуляннях. У першому випадку привітні господині готують улюблене національне блюдо під назвою котекіно кін лентіччі, що складається із зеленої сочевиці і ковбаси. Для всіх італійців це символ гарного самопочуття і благополуччя. А ось для гучних компаній під час гулянь потрібні експрес-страви, наприклад, бутерброди з свинячий ковбаскою котекіно, виноград, горіхи і багато місцевого вина.
Франція
Французи завжди люблять смачно поїсти і попити, тому і в свята не відмовляють собі в цих задоволеннях. Легкі вина, фрукти, салати, запечена качка, сочевиця в соусі і десерти - це далеко не весь перелік страв новорічного столу. У деяких провінціях Франції прийнято викладати на стіл домашні паштети, тістечка та інші смаколики у вигляді поліна, різдвяного символу країни. Часто господині печуть закритий пиріг з начинкою, всередині якого кладеться маленьке бобове зернятко. Щасливчик, якому дістанеться шматочок пирога з зернятком, весь новорічний вечір зветься «Королем бобів».
Англія
Улюблена їжа жителів Англії на Новий рік - це індичка з овочевим гарніром, смаженими каштанами або картоплею, тушкована брюссельська капуста і пироги з різною начинкою. Також в англійських будинках до святкового столу нерідко подають фруктові і молочні пудинги, солодощі та вино.
Чехія
В країні свято шанують традиції різдвяних і новорічних свят, тому господині обов'язково готують коропа з кислими яблуками, сочевицю, картопляний салат і знамениті чеські солодощі. А почати трапезу чехи люблять з гострого супу і ситних сардельок. Серед страв на столі середньостатистичної чеської сім'ї присутні бутерброди «хлебічкі», маринований сир «Гермелін» і традиційне пиво.
Польща
Польські пані - чудові господині, які готують для своїх друзів смачні національні страви. Хто одного разу пробував грибний суп або галицький капусник, запечену рибу з печерицями або тушковану капусту з горохом ніколи не забудуть смак даних страв. Крім того, на Новий рік на особливому місці столу красуються вареники, голубці з тертої картоплі і маковий рулет. Це улюблені ласощі дорослих і дітей в Святвечір. Мак вважається символом родючості і багатства. Для того, щоб вони не обходили польські сім'ї, макові рулети на Новий рік подають у всіх будинках, причому маку в них кладуть дуже багато.
Німеччина
Новорічні страви різних країн з одного боку помітно відрізняються один від одного, а з іншого - дуже схожі. Наприклад, гусак, запечений в духовці, - головне і улюблене блюдо новорічного столу не тільки в Німеччині, але і в Швеції, Прибалтиці, Польщі та інших країнах. У Німеччині вважається, що чим більше і жирніше буде птах, тим краще і багатше буде рік.
У всіх німецьких фрау є свій особливий рецепт приготування гусака. Птах з чорносливом або курагою, фарширована грибами або кашею, маринована у вині і прикрашена часниковими хлібцями - кожна німецька господарка зберігає свій секрет. До запеченого гусака подають картопляний салат з ріпчастою цибулею або смаженим шпиком, овочеві салати і знамениті домашні ковбаски. На десерт повинна бути домашня випічка - імбирні пряники, різдвяний штрудель, а також глінтвейн зі спеціями і лимонною цедрою.
В'єтнам
Розкішний стіл у В'єтнамі вважається обов'язковою умовою зустрічі Нового року, на думку місцевих жителів - це запорука заможного життя. У центрі святкового столу у в'єтнамських сім'ях ставлять зацукровані кокоси, м'ясні пироги або холодні рисові пироги зі свининою. Ще в'єтнамські жінки люблять прикрашати святковий стіл свинячими ніжками, запеченими з паростками бамбука, смаженими насінням гарбуза і бобовим супом з куркою і овочами.
Японія
Жителі країни висхідного сонця святкують Новий рік тихо і чинно, без застільних гучних розмов і веселих пісень. Японці не хочуть відволікатися від думок про прийдешній новий період життя і відлякувати шумом удачу. Обов'язкове меню новорічного столу в Японії - маленькі рисові коржі, овочевий суп з скибочками м'яса, запечений короп або смажений лосось. Ще японці люблять їсти салат з дайкона, солодкі смажені каштани і зацукровані шматочки морської капусти.
Новорічний стіл в різних країнах завжди накривається по-різному. Незмінним залишається бажання зібратися разом з рідними і близькими людьми, сказати «прощавай» року, що минає і «привіт» року наступаючому.
Теги: #новорічні страви, #кулінарні традиції, #новорічний стіл
Коментарі 1
Чудово! Дякую за такі страви! Це мені чудово підійшло для мого домашнього завдання! Дякую ще раз!