Різдво - одне з головних християнських свят, яке відзначається в усьому світі. Свято на початку виступало сімейним і зараз, як правило, відзначається у вузькому колі близьких і рідних людей. Будинок напередодні торжества повинен бути чисто прибраний і прикрашений різдвяними атрибутами.
У нас споконвіку шанували і весело відзначали дане торжество. У Святвечір в усіх християнських храмах завжди проводиться нічне богослужіння, яке присвячене прославлянню народження Ісуса Христа.
Як завжди, християнському святу передує 40 денний різдвяний піст. Він призначений для того, щоб до свята віруючі люди могли фізично і духовно очиститися від гріхів - образ, заздрості, зла і інших недоліків.
Увечері 6 січня народ вмощується за щедру вечерю. Єдина умова - всі страви повинні бути ситними, але все також пісними. За традицією стіл повинен бути прикрашений 12 домашніми стравами на честь 12 християнських апостолів. Це число вважається магічним і з інших причин.
На столі зазвичай знаходиться головне святкове блюдо - кутя. Це каша, зварена з пшениці або ячменю, яку прийнято змішувати з натуральними солодощами - родзинками, медом, курагою і горіхами. Невелика кількість різдвяної куті необхідно поставити поруч з іконами. Це буде вважатися даром для померлих рідних людей, які, за повір'ям, обов'язково завітають на вечерю до живих родичів. Також на стіл у Святвечір господині готують узвар, вареники з сиром, капустою або картоплею, вінегрет, а також роблять капусту з грибами або квасолю з овочами. Снідати і обідати 6 січня не прийнято: зазвичай всі домочадці зайняті прибиранням в будинку і молитвами.
Починати вечірню трапезу необхідно в той час, коли на небі з'явиться перша зірка. Святкування починається з благословення вечері, яку вимовляє господар будинку, спільної молитви і запалювання різдвяної свічки. Святкова вечеря повина проходити в спокійній обстановці: за столом не можна лаятися, говорити погані слова або голосно сперечатися.
Оформлення столу на Святий вечір
Серед традиційних різдвяних обрядів на Святий вечір велике значення має оформлення святкового столу. Ще зовсім недавно наші бабусі застеляли стіл чистим сіном або соломою, на них насипали трохи зерна і прикрашали стіл красивою чистою скатертиною. По кутах столу під скатертину було прийнято ховати очищений часник, він оберігає будинок і людей від злих духів і хвороб.
А ще наші бабусі і дідусі ставили в хаті на почесному місці (крім, зрозуміло, місця для ікон) Дідуха. Це слов'янський дідівський Дух предків, символ доброго врожаю, сімейного добробуту і оберіг всього роду. Дідух виглядає як гарний сніп з ручками і ніжками з житнього, пшеничного або вівсяної соломи, з ним в будинок завжди приходили хороші емоції і атмосфера свята.
З 25 грудня починаються 12 святочних днів, які закінчуються на Водохреще. Вночі перед Різдвом всім варто загадати бажання. Різдво - найоптимальніший час для загадування правильних бажань. Також можна сформулювати думку про те, від чого б ви хотіли позбутися.
Ранок 25 грудня завжди треба починати з традиційною фрази «Христос народився!», А у відповідь отримати «Славімо його!». Потім члени сім'ї повинні піти до церкви на святкову молитву. Також необхідно пожертвувати храму невелику суму грошей - навіть мала дещиця грошей, віддана церкві, допоможе примножити особисті багатства. Не можна обходити стороною і людей які просять милостиню. Після відвідин храму родина збирається за святковим столом, щоб разом снідати і прославляти велике таїнство народження Ісуса.
Різдвяний сніданок за правилами
У перший день Різдва закінчується піст, тому віруючі люди вже можуть снідати м'ясними та рибними стравами. Зазвичай основною стравою різдвяного сніданку є запечена гуска, індичка або ціле молочне порося. Також в переліку традиційних страв знаходяться холодець, печеня, домашня буженина, відварна риба. На святковий стіл господині ставлять пироги, зернову кашу з соусом, відварну картоплю, оселедець і соління.
Всі дні Святок були присвячені певним правилам, порушувати які не рекомендується. Перші святочні дні необхідно присвятити батькам і іншим родичам, старшим за віком. У наступні дні обов'язково відвідати старих і хворих родичів, сусідів і знайомих. Таким людям приносили частування, втішали добрими словами, дарували теплі ковдри і смачне вино. Наступний день Святок приділяється дітям, які залишилися без батьків. Їх теж пригощали смакотою, домашнім печивом, обдаровували іграшками та одягом.
Тільки після того, як віддавали данину хворим і знедоленим людям, можна було приступати до веселощів і розваг. Діти і дорослі з задоволенням каталися на санях, влаштовували веселі ігри, водили хороводи з піснями і танцями.
Що не можна робити на Різдво? На свято не рекомендується вимовляти лайливі слова, прибиратися в будинку, займатися домашніми справами, купатися і займатися любовними втіхами.
Цікавий і веселий обряд на Різдво - це колядування. Починаючи з Святого Вечора в містах та селах починалися веселі колядки. Великі і маленькі колядники вбиралися в яскраві костюми, носили в руках велику вифлеємську зірку, прикрашену позолоченим папером і закріплену на високій палиці. Заходячи на подвір'я, коляда молодь питала дозволу заспівати вітальні пісні і зачитати вірші. Також деякі молоді люди могли розіграти сценки, присвячені святу. Після таких міні уявлень господарі виносили гостям солодощі або дрібні гроші.
Багато слов'ян досі захоплюються таким древнім і унікальним звичаєм, як вертеп. Це пересувний театр ляльок, який розміщувався у великому коробі.
Вважалося, якщо в свято Різдва на подвір'ї тепла і сонячна погода, то восени можна чекати хороший урожай. Якщо Різдво доводилося на неділю, то влітку очікується багато ягід і меду. Заметіль і сніг на Різдво - до ранньої і теплої весни. Визирнув молодий місяць на небі - варто очікувати легкий і прибутковий рік.
Різдвяні традиції - це звичаї добра, допомоги та поваги до інших людей.
Коментарі