З народженням на небосхилі першої зірки в Святвечір православні сім'ї збираються за святковим столом. Згідно зі старовинною традицією господиня напередодні свята готує 12 пісних страв, одним з яких є багата і солодка кутя. Дане блюдо їдять усі присутні за столом члени сім'ї, а потім хрещеники і хрещениці несуть кутю своїм хресним, а також близьким людям і родичам, які живуть окремо. Частування різдвяної кутею говорить про повагу і вшанування, а також є свого роду побажанням добра і щастя. Натомість хрещеникам завжди дарують невеликі подарунки і солодощі.
Кутя на Різдво, як втім і кутя на будь-яке інше Різдво, готується з любов'ю і особливою увагою. У кожної господині є свій рецепт куті, який часто передається з покоління в покоління. Основою будь-якої куті є пшениця, перловка, пшоно або рис, іншими словами, традиційні й популярні у слов'ян крупи. Смачні добавки у вигляді фруктів або меду додають святковій каші солодкість і приємний аромат. Саме сухофрукти або натуральні цукати, а також інші солодощі, відмінно поєднуються з нейтральним смаком круп.
Кутя символізує свого роду жертву Господу, саме тому пшениця з медом вважаються обов'язковою частиною Святої вечері. Що входять до складу традиційної куті зерна маку говорять про мучеництво і безвинно пролитої крові, а мед нагадує про слова Бога і їх чистоти. Додані в кутю сухофрукти визнано вважати символами тих райських плодів, які приніс Господь в дар простим людям.
Простий і популярний рецепт куті
Для рецепта класичної куті вам знадобиться:
• пшениця 350 г.,
• мак від 3 до 5 столових ложок (за смаком),
• мед в залежності від бажаної солодкості 2-3 столові ложки,
• волоські горіхи (або будь-які інші за смаком) 100-150 г.,
• родзинки без кісточок або курага (або разом) по 100-150 г.
Як готувати кутю? Для початку слід ретельно промити пшеницю і замочити її на 3-4 години в чистій воді. Потім поставити пшеницю на плиту на 3 години на маленький вогонь. Поки пшенична крупа вариться, можна не втрачати час і приготувати інші інгредієнти для куті. Залити мак крутим окропом, залишити до охолодження. Потім злити воду і змолоти набряклі зерна маку в комбайні (або перекрутити через м'ясорубку 2-3 рази). Родзинки і курагу також залити окропом на 8-10 хвилин, далі м'які сухофрукти нарізати невеликими шматочками. Горіхи за бажанням дрібно порізати або поламати великими шматочками. І останній штрих - розтопити мед за допомогою водяної бані.
Приготовану пшеничну кашу перекласти в красиве глибоке блюдо і змішати з приготованими горіхами, маком і сухофруктами. Потім заправити всі інгредієнти медом. Кажуть, що чим смачніше виходить кутя, тим багатшою стане сім'я, а ще хорошим буде майбутній урожай.
Святкові ласощі виходять дуже поживними, так як містить багато корисних компонентів. Пшениця багата на клітковину, вітаміни, білки і вуглеводи. Не менш корисні горіхи і мак. Продукти стимулюють мозкову діяльність, зміцнюють м'язову систему і захищають серце і судини від хвороб.
Мед є відомим помічником у зміцненні імунітету, а сухофрукти підвищують працездатність і поліпшують пам'ять.
Коментарі